Vad är Lilawadee

Lilawadee Friskvård & Thaimassage

0704-359 249

Vad är Lilawadee och vad betyder det:

 

 

 

 

Lilawadee tillhör några av naturens mest exotiska växter.

Denna lilla planta, är en av de mest spännande och älskade tropiska växterna i världen,

med många fans och samlare. Blomman som växer på plantan är bland annat känd över hela världen för att även användas på de Hawaiianska blomsterkransarna.

 

Vanliga namn är: Frangipani, Plumeria eller Tempelträd. Det botaniska namnet är Plumeria.

I Thailand har Hans Majestät Konungen gett arten namnet: "Lilawadee" (ลีลาวดี)

/ lii-laa-wa-dii / Leelawadee/ .

 

Ingenting väcker den tropiska känslan såsom Lilawadeeblomman.

Blommans söta avväpnande doft och förtrollande rena skönhet, gör den mycket älskad. Lilawadeeblomman ser sensationell ut, både på trädet och som snittblomma .

Plocka upp några nyfallna blommor och lägg dem i ett bad, eller i en skål med vatten,

och det är lätt att känna att du befinner dig i ett fantastiskt tropisk spa!

 

Lilawadeeblomman eller Plumeria, har spridit sig till alla tropiska områden i världen.

Mer än 300 arter är kända idag med ett brett spektra av färger från bländande vitt, till mörkt röd, eller gyllene gul till orange, rosa och lila. De finns även med en stor variation av tropiska färger samt skymningsljusets gul-röda nyanser. Blommorna blir mer och mer färggranna desto närmare ekvatorn man kommer. Kronbladen är vaxartade, och blommans mitt, är alltid i en annan färg, jämfört med bladen. Den vanligaste Lilawadeeblomman har vita blad med en gul mitt.

 

Visa av plantorna behöver 3-5 år till första blomningen. Men när väl detta har skett, fortsätter den sedan att blomma, år efter år. Till skillnad från vissa andra blommarter, som bara blommar under några dagar eller veckor, så fortsätter Lilawadee att blomma under mycket lång tid. I tropiska länder blommar de året runt.

Många av träden är flera hundra år gamla och blir med tiden spektakulära, stora, och knotiga jättar. Plantan kan bli 5-7 meter hög, och då även lika bredd.

 

Lilawadee är en symbol för odödlighet, på grund av dess förmåga att producera blad och blommor även efter att plantan har lyfts ur marken.

 

Lilawadee är en symbol för helande då den i Traditionell naturmedicin använts för, och menats ha, läkande egenskaper, genom roten, barken, bladen, mjölksaften och kronbladen.

 

Lilawadee anses vara en magisk ört och dess gudomlighet är Buddha.

 

Lilawadeeträdet planteras traditionellt vid buddhistiska tempel, där det enligt tron är heligt, och gör att alla dåliga ting förlorar sin kraft.

 

Lilawadee används i Spa och blomsterarrangemang framlagda på fat eller som blomsterkransar, som väldoftande offer till Buddha.

 

Thailändarna bär Lilawadeeblomman på speciella högtidsdagar som Songkran (thailändska nyåret).

 

Lilawadee är mycket sällsynt i Kina, och ännu mer värdefull än orkidéer, så när en person ger en Lilawadeeblomma till någon, är det, det närmaste man kan säga någon: ”du är speciell”

 

Vi önskar dig en Lilawadee

 

 

0704-359 249

 

Lilawadee Friskvård & Thaimassage

Göteborg

 

COPYRIGHT © 2013 | ALL RIGHTS RESERVED Lilawadee Friskvård